Μαθήματα Capoeira στην Αθήνα

Έκπτωση για νέες εγγραφέςΈναρξη μαθημάτων

Σεπτέμβριος 2022

περισσότερα για τα μαθήματα

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν:

Ζέσταμα, φυσική κατάσταση και stretching

Τεχνικές ασκήσεις
(ατομικές και σε ζευγάρια)

Ακροβατικά Capoeira

Στοιχεία Βραζιλιάνικης παράδοσης
(Samba, Maculelê, Afro)

Μουσική και χορός

συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Πρόγραμμα μαθημάτων στην Αθήνα:

Τρίτη 9:00μ.μ. - 11:00μ.μ.
Πέμπτη 9:00μ.μ. - 11:00μ.μ.
Παρασκευή 8:00μ.μ. - 10:30μ.μ.

Σχολή "Circus Athens" 
Μυκηνών 11, Κεραμεικός, Αθήνα 
Μετρό Γκάζι/Κεραμεικός 

Πληροφορίες:

6972527451
cris.sawfish@yahoo.com

6946907847
eleftheriosangelis@gmail.com

βρείτε μας στον χάρτη

Μαθήματα Capoeira για παιδιά

Σάββατο 17:00 – 18:30

Νέες εγγραφές όλο τον χρόνο!

Σχολή "Circus Athens" 
Μυκηνών 11, Κεραμεικός, Αθήνα 
Μετρό Γκάζι/Κεραμεικός 

Πληροφορίες:

6972527451
cris.sawfish@yahoo.com

6946907847
eleftheriosangelis@gmail.com

περισσότερα για τα μαθήματα για παιδιά

Μαθήματα capoeira για αρχάριους

Η γνωριμία με τον κόσμο της capoeira, έρχεται μέσα από μια προπόνηση σχεδιασμένη ώστε να βοηθήσει τον αρχάριο μαθητή να αναπτύξει πλήρως τις δημιουργικές πτυχές της προσωπικότητάς του και να αποκτήσει την δική του ταυτότητα-παρουσία σε αυτήν την υπέροχη τέχνη. Η προπόνηση είναι χωρισμένη σε βασικά στάδια, τα οποία βοηθούν όσους ενδιαφέρονται να μάθουν capoeira,να προσαρμοστούν ευκολότερα στις συνθήκες εξάσκησης στην τέχνη.

Στο πρώτο στάδιο ο μαθητής μέσα από απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευλυγισίας ενισχύει σταδιακά την φυσική του κατάσταση και προετοιμάζει κάθε φορά το σώμα του ώστε να αποφύγει την οποιαδήποτε πιθανότητα τραυματισμού.

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την εκμάθηση των τεχνικών της capoeira μέσα από ατομικές ασκήσεις και ασκήσεις σε ζευγάρια. Αυτές οι ασκήσεις που μπορούν να έχουν πολλές παραλλαγές, διδάσκουν όχι μόνο τις επιθετικές και αμυντικές κινήσεις της τέχνης (με τον ίδιο τρόπο που ένα παιδί μαθαίνει τα γράμματα του αλφάβητου) αλλά συνολικά έναν νέο τρόπο κινησιολογίας και σωματικής συμπεριφοράς (επίθεση-άμυνα-αντεπίθεση) με πολλαπλά οφέλη για τον ασκούμενο: βελτίωση αντανακλαστικών, καλύτερο έλεγχο του σώματος, ενίσχυση δύναμης, ευλυγισίας, βελτίωση συγκέντρωσης, αύξηση αντοχής, ενίσχυση αυτοπεποίθησης και πολλά άλλα.

Στο τρίτο και τελικό στάδιο ο ασκούμενος έρχεται σε επαφή με την μουσική της capoeira (χωρίς μουσική δεν υπάρχει capoeira!) και ειδικότερα με τα παραδοσιακά κρουστά μουσικά όργανα όπως το pandeiro,conga,agogo και berimbau. Επίσης μαθαίνει τα τραγούδια της capoeira. Η εκμάθηση των μουσικών ρυθμών και των τραγουδιών είναι εξίσου σημαντική διαδικασία με την εκμάθηση των σωματικών τεχνικών που προαναφέραμε. Η μουσική της capoeira είναι αυτή που δημιουργεί την απαραίτητη ευχάριστη και θετική ψυχική ενέργεια ώστε να παίξουμε στον κύκλο της capoeira (roda) και να εκφραστούμε με τον δικό μας ελεύθερο και προσωπικό τρόπο. Παράλληλα αποκτούμε πολύ καλύτερη αίσθηση του ρυθμού, της ροής και της αρμονίας των κινήσεων και αναπτύσσεται μέσα μας μια «μουσικότητα» που μας βοηθάει άμεσα όταν παίζουμε στον κύκλο, εξασφαλίζοντας μια κατάσταση εσωτερικής ηρεμίας και ελέγχου των συναισθημάτων μας.

Είναι σημαντικό τέλος να τονίσουμε, ότι πέρα από τα στάδια της προπόνησης όπως τα περιγράψαμε, προσπαθούμε κάθε στιγμή σαν ομάδα να μεταδώσουμε τις βασικές έννοιες και συνήθειες που χαρακτηρίζουν την τέχνη της capoeira και παροτρύνουμε τον αρχάριο να διδαχτεί μέσα σε ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, φιλικής διάθεσης και αλληλοβοήθειας. Στην προκλήσεις που θέτει η capoeira, ο αρχάριος δεν αισθάνεται μόνος του αλλά έχει την αμέριστη υποστήριξη και ενθάρρυνση του δασκάλου (δασκάλας στην περίπτωση μας) και των υπολοίπων μελών της ομάδας. Όπως συνηθίζει να λέει η contra mestra Molinha «η capoeira μας διδάσκει πως μπορούμε να παλέψουμε οποιαδήποτε δυσκολία. Ο πρώτος και τελευταίος αντίπαλος που θα αντιμετωπίσουμε είναι ο εαυτός μας…»

Μαθήματα capoeira για προχωρημένους

Σε μεγαλύτερο επίπεδο απαιτείται περισσότερη γνώση των αρχών και της φιλοσοφίας της capoeira αφού η βελτίωση από καθαρά αθλητική άποψη είναι δεδομένη. Ο ασκούμενος ήδη έχει αποκτήσει μια βάση και τώρα επεκτείνει τις γνώσεις του αυξάνοντας την εμπειρία του. Ζητείται όχι μόνο να κάνει κάποιος capoeira αλλά να γίνει capoeirista (φορέας της τέχνης) με “um sorriso no rosto, a ginga no corpo, e o samba no pé” (ένα χαμόγελο στο πρόσωπο, ginga στο σώμα και σάμπα στην πατούσα).

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Ερώτηση: Πρέπει να έχω καλή φυσική κατάσταση πριν ξεκινήσω capoeira;

Απάντηση: Όχι δεν είναι απαραίτητο. Με τον καιρό και την συστηματική προπόνηση η φυσική σου κατάσταση θα βελτιωθεί ανεξάρτητα αν είχες αθληθεί στο παρελθόν ή όχι.


Ερώτηση
:  Τι πρέπει να φοράω στα μαθήματα;

Απάντηση: Kάτι οπωσδήποτε άνετο όπως φόρμα ή φαρδιά παντελόνια


Ερώτηση
: Τι παπούτσια χρειάζομαι;

Απάντηση: Συνήθως κάνουμε προπόνηση ξυπόλητοι. Σε διαφορετική περίπτωση μπορείς να χρησιμοποιείς αθλητικά παπούτσια που δεν φοράς σε καθημερινή βάση (παπούτσια μόνο για την προπόνηση).


Ερώτηση
: Υπάρχει κάποιο σύστημα εξετάσεων;

Απάντηση: Όχι ακριβώς. Υπάρχει μια συνάντηση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο (batizado) στην οποία συναντιούνται οι ομάδες της Αθήνας και του Μιλάνου και δίνονται τα κορδόνια (ζώνες). Το (αναλόγως χρώματος) κορδόνι συμβολίζει το επίπεδο γνώσης και εμπειρίας στην capoeira και το κριτήριο για να αποκτηθεί είναι η συνολική πορεία του ασκούμενου κατά την διάρκεια των μαθημάτων.


Ερώτηση
: Είμαι μεγάλος/η για να ξεκινήσω capoeira; Είμαι πολύ εύσωμος/η για να ξεκινήσω capoeira;

Απάντηση: Ούτε να το σκέφτεσαι αυτό! Το καλό με την capoeira είναι ότι δεν υπάρχει ένας τυποποιημένος τρόπος έκφρασης αυτής της τέχνης. Ο καθένας εξελίσσεται σε αυτό που ταιριάζει με την προσωπικότητά του, την ψυχοσύνθεσή του και την φυσική του κατάσταση. Το σημαντικό είναι να παίζεις capoeira και στην capoeira δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός ή παράγοντας σωματικής διάπλασης ή οτιδήποτε άλλο που σου απαγορεύει να εξασκείσαι στην τέχνη.